top of page

Pilot om jongeren te weerhouden als uithaler aan de slag te gaan

LESPROJECT


Politie en gemeente Rotterdam slaan de handen ineen met scholen in Rotterdam-Charlois om met een nieuw project jongeren te behoeden voor een leven als uithaler. In een lesprogramma met daarin een VR-ervaring maken jongeren zelf keuzes en worden zij geconfronteerd met de consequenties daarvan.

Door op deze nieuwe manier in te laten zien dat een carrière in de drugscriminaliteit, en meer specifiek als uithaler, niet loont, hopen politie en gemeente dat jongeren de belofte van ‘snel geld verdienen’ kunnen herkennen voor wat het is: een leven vol gevaren voor jezelf en je naasten.


Coco

Het VR-brillen project ‘Coco’ (Cocaïne Collectors) draait momenteel als pilot op het Schreuder-college en het Zuidrand-college. Het project is een samenwerking tussen Gemeente Rotterdam, politie, Stichting Jongerenwerk Op Zuid, Bureau Sketch, NPRZ, Stichting Citysteward en de scholen waar de les gegeven wordt. “Iedereen wil alles op alles wil zetten om onze jongeren te weerhouden van een leven in de criminaliteit”, vertelt Faye van der Plas-de Haan, projectleider Uithalersproblematiek bij de gemeente Rotterdam.


Problematiek als aanleiding

“We zien de problematiek dagelijks in onze wijken,” aldus Reinier de Groen, Jeugdagent in Charlois. “Jongeren worden geronseld en zeggen ‘ja’ tegen het snelle geld, maar komen vervolgens in aanraking met ons – de politie - of ze komen in een circuit van gevaar en over je schouder kijken, met regelmatig verschrikkelijke gevolgen voor zichzelf of familie.”


Cijfers

De cijfers liegen er ook niet om. Van uithalers die zijn aangehouden, komen de afgelopen jaren tientallen uit Rotterdam-Charlois. En ze worden steeds jonger. Dit jaar werd er nog een 14-jarige jongen aangehouden in de haven”, bevestigt Thomas Schippers, Wijkagent in Charlois. De twee agenten zochten (en vonden) een manier om jongeren te behoeden om die stap in het criminele circuit te maken.


Inhoud lesprogramma

Het lesprogramma duurt drie uur en wordt gegeven door politie, JOZ en een rolmodel. Tijdens de VR-bril sessie doorleeft iedereen de scènes, waarbij de uitkomst afhankelijk is van de keuzes die er gemaakt wordt. Alles wordt uitgebreid nabesproken, zodat iedereen de ruimte krijgt ervaringen en gevoelens te delen. Na een rollenspel sluit het programma af met het verhaal van een rolmodel.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page