top of page

Nederland en België sluiten pact met rederijen tegen drugssmokkel

NIEUWS


Nederland, België en vijf internationaal grote rederijen slaan de handen ineen in de strijd tegen georganiseerde misdaad in de havens van Rotterdam en Antwerpen. Er zijn o.a. afspraken gemaakt over het op afstand volgen van containers, de screening van medewerkers en onderlinge informatie-uitwisseling.

Verbonden havens

De problemen van Rotterdam en Antwerpen zijn duidelijk met elkaar verbonden. Daarom wordt er al langer grensoverschrijdend samengewerkt om de kansen van misdaadorganisaties te beperken en de pakkans te verhogen. Hoewel rederijen het slachtoffer zijn van internationale drugshandel, kunnen ze ook een rol spelen in het helpen bestrijden van misbruik en intimidatie in de toeleveringsketen. Door intensief samen te werken, zullen de havens veiliger en competitiever worden en zo aantrekkelijk blijven voor de containervervoerders.

Slimme containers

Het versneld invoeren van slimme containers en containerzegels (smart seals) is een belangrijk speerpunt van de afspraken. Met name op hoog risico-vrachten is het kansrijk om met behulp van gps de precieze locatie van een container te weten en waar en wanneer die tijdens een transport wordt geopend. Door de automatische registratie daarvan is ongezien een container verplaatsen of openen verleden tijd.

Minister Yeşilgöz-Zegerius: "Criminele machtsstructuren zijn multinationals geworden die internationaal opereren. Om die te ontmantelen, zetten we samen met België en de grote rederijen in op een wereldwijde norm in de aanpak van georganiseerde misdaad. Drugs verstoppen in zeecontainers is een dominante smokkelmethode. Ondertussen vormen het nietsontziende geweld en corruptie een grote bedreiging voor onze samenleving en economie. Overheid en bedrijfsleven kunnen dit enkel met elkaar effectief tegengaan.’’

Partijen

De gezamenlijke verklaring is ondertekend door de Nederlandse ministers Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid), Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) en staatssecretaris De Vries (Toeslagen en Douane), de Belgische eerste minister De Croo, vice-eersteministers Van Peteghem (Financiën), Van Quickenborne (Justitie en Noordzee) en minister Verlinden (Binnenlandse Zaken), de burgemeesters Aboutaleb van Rotterdam en De Wever van Antwerpen, en leidinggevenden van de vijf grote rederijen MSC, Maersk, CMA CGM, Hapag-Lloyd en Seatrade.


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page