top of page

Einde van de pincodes

  • redactie
  • 3 dagen geleden
  • 2 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 1 uur geleden

NIEUWS


Een mijlpaal voor het veilig vrijstellen en ophalen van importcontainers in Rotterdam. Ook het Verre Oosten en Oceanië zijn recent aangesloten op de Vertrouwensketen, waarmee de dekking van deze werkwijze nu 100% is: deepsea rederijen en hun cargadoors verstrekken geen fraudegevoelige pincodes meer.


Rotterdamse haven maakt containerafhandeling veiliger en betrouwbaarder

De Vertrouwensketen draagt bewezen bij aan een weerbaardere havenlogistiek, zo constateerde recent het Hoofd van de Zeehavenpolitie, Jan Janse. “Ik durf de conclusie te trekken dat door deze maatregelen de haven substantieel veiliger is geworden.” Sleutel voor het succes is de goede samenwerking van alle schakels in de logistieke keten, ondersteund door verschillende overheden. Met ieders grote inzet is in relatief korte tijd in de Rotterdamse haven een geheel nieuwe werkwijze ingevoerd.  


Gesloten logistieke keten

In de Vertrouwensketen geven betrokken partijen het recht om in de haven een container op te halen veilig digitaal aan elkaar door. Van de rederij naar zijn klant – de verlader of expediteur – via eventueel een uitvoerende expediteur naar uiteindelijk de vervoerder. Op die manier ontstaat een gesloten keten, met enkel bekende betrouwbare deelnemers. De voorheen vaak breed in de logistieke keten gedeelde e-mails met pincodes zijn verleden tijd. Alleen een via de Vertrouwensketen geautoriseerde wegvervoerder, binnenvaart- en railoperator kan op de terminal een container ophalen.


Alle vaargebieden een-voor-een aangesloten

De actueel afgeronde introductie van de Vertrouwensketen voor het Verre Oosten en Oceanië is het afgelopen jaar voorafgegaan door de invoering voor containers uit Latijns-Amerika (31 maart 2024), Noord-Amerika (1 juli 2024) en Afrika, Midden-Oosten, India en Pakistan (1 oktober 2024). Binnenkort start de laatste fase. De deepsea-rederijen/-cargadoors richten zich hierin op de resterende containerlading waarvoor zij zelf de vrijstelling sturen. Ook begint de uitrol van de Vertrouwensketen voor klanten van Hapag-Lloyd. Deze rederij is in 2022 gestopt met het uitgeven van pincodes en werkt sindsdien via Secure Container Release. Om in Rotterdam tot één uniforme werkwijze voor het veilig en betrouwbaar vrijstellen van importcontainers te komen, gaat Hapag-Lloyd dit platform nu koppelen met de Vertrouwensketen.


Deelnemende rederijen 

Alle grote deepsea-rederijen doen in de Vertrouwensketen mee: CMA CGM, COSCO Shipping, Evergreen, Hapag-Lloyd (via Secure Container Release), HMM, Maersk, Marfret, MSC, ONE, OOCL, Yang Ming en ZIM. 

Sinds de start van de Vertrouwensketen zijn in de haven van Rotterdam inmiddels meer dan 1,1 miljoen importcontainers op de nieuwe veilige en betrouwbare manier afgehandeld. Zo’n 2000 verladers / expediteurs en ruim 1000 vervoerders hebben hiervoor hun werkwijze aangepast.


Vertrouwensketen

De Vertrouwensketen is een samenwerking tussen bedrijfsleven en overheidsinstanties met als doel de havenlogistiek digitaal weerbaarder te maken. Eén van de belangrijke onderdelen is het veiliger en betrouwbaarder vrijstellen en ophalen van importcontainers in de Nederlandse havens. Dit werkt grotendeels via het Port Community System van Portbase, het neutrale logistieke platform voor de Nederlandse havens. In een gesloten logistieke keten met enkel bekende, geautoriseerde partijen geven bedrijven elkaar digitaal het recht door voor het bij de terminal ophalen van een container. Alleen via de Vertrouwensketen geautoriseerde vervoerders kunnen hun komst bij de deepsea-terminal voormelden en daar vervolgens terecht.





 





Comments


Commenting on this post isn't available anymore. Contact the site owner for more info.

MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

 

en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en belangrijke activiteiten.

bedankt voor je aanmelding

© 2025 Rotterdamse Haven Veilige Haven

bottom of page